Hakan Fidan: Yapay zeka istihbaratta analiz konusunda oyun değiştirici olacak
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, son zamanlarda hayatımıza dahil olan yapay zekaya ilişkin “Yapay zekanın kontrolden çıkma tehlikesi var. Geçmişte nükleer silahı elde etti devletler, uzay silahları anlatılıyor. Yapay zeka istihbari alanda çok fazla şey yapacak. İstihbaratta analiz konusunda oyun değiştirici olacak.” dedi.
Bakan Fidan, NTV ekranlarında bir programda gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Fidan, İsrail-Filistin çatışması, Gazze’deki insani dram, Irak’ın kuzeyinde terörle mücadele operasyonları ve yapay zekaya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
“YAPAY ZEKAYI YAKINDAN TAKİP EDİYORUM”
Fidan, yapay zekanın son zamanlarda hayatımıza daha fazla dahil olması ve gelişimine ilişkin “Yakından takip ettiğim bir konu. Bunlar istihbaratta da kazandırmak istediğimiz kabiliyetlerdi. Yapay zeka konusu öyle bir noktaya geldi ki, birçok meslek grubu işini kaybetti, haberleri yok. Geçenlerde bir ülkedeydim, adını vermeyeyim. Kendileri de yapay zekayla ortak olmuşlar. Bunların halka açık olmayan versiyonları var. Birkaç tanesini görme imkanım oldu. Orada muhasebe işlemleri, mimari işlemler, statik hesapları, mühendislik hesapları, birçok konu kendiliğinden çözülüyor. Bunlar ticarileştiği zaman, toplumsal hayata girdiği zaman artık insanın yerine makinenin geldiğini öngörmek gerekiyor. Şimdiden itibaren hazırlık yapmamız lazım. Türkiye olarak yapay zeka konusunda çalışma içinde olmamız gerekiyor.” yorumunda bulundu.
“KONTROLDEN ÇIKMA TEHLİKESİ VAR”
“Yapay zekanın kontrolden çıkma tehlikesi var.” diyen Fidan, “Geçmişte nükleer silahı elde etti devletler, uzay silahları anlatılıyor. Yapay zeka istihbari alanda çok fazla şey yapacak. İstihbaratta analiz konusunda oyun değiştirici olacak.” ifadelerini kullandı.
Bakan Fidan, “Türkiye son derece büyük bir gündeme sahip. Dış politika hedeflerimizi hem yöntem olarak, hem de hedef olarak bir tasvibe tabi tuttuk. Önemli olan, hedefimiz, bölgemizde barışın ve güvenliğin sağlanması. Türkiye bölgesinde ekonomik ve siyasi olarak dev olan bir ülke. Barış konusunu güvenliğin en önemli aşaması olarak görüyoruz. Yeni yapılandırmada belli coğrafyaları mikroya aldık. Latin Amerika’yı ayrı bir genel müdürlük yaptık. Afrika’daki genel müdürlük sayımızı 3’e çıkarıyoruz. Türk devletleri ile ilgili genel müdürlük kuruyoruz. Bunlar coğrafya ile ilgili konular. Denkleme yeni disiplinler getirmek gerekiyor. Konsolosluk ve Türk vatandaşları ile ilgili konular, onlar için de ayrı bir genel müdürlük yaptık. Amacımız, bizim için önemli konuları daha odaklı bir şekilde yönetmek.” dedi.
“ATEŞKES KONUSUNDA ABD İLE UZLAŞIMIZ VAR”
Türkiye ve ABD’nin Gazze konusunda ayrışma ve uzlaşma dinamiklerini değerlendiren Fidan, “Nerde ayrışıyoruz, onlar kayıtsız şartsız İsrail’i destekliyor. Biz de Filistin’i destekliyoruz. Bu bir ayrım noktası. Büyük devletlerin bir özelliği vardır, şuna bakmanız lazım. Konular arasında ayrım yapabiliyor mu? Kavga konularında kavga edip, iş birliği konusunda iş birlikleri devam ediyor mu? Bizim de ABD ile böyle anlaşamadığımız, konuşarak çözmeye çalıştığımız, iş birliği yaptığımız alanlar da var. Gazze meselesinde şu anda ABD’nin askeri desteği olmadan İsrail’in bu denli cüret içerisinde soykırım yapması mümkün değil. ABD Başkanı kendisi de söyledi. Nerede uzlaşıyoruz? Geldiğimiz noktada ateşkes konusunda uzlaşımız var. O konuda bir çalışma var. Bugün de ABD’li mevkidaşımla bu konuyu konuştum. İki devletli çözümün olmadığı durumda bu sorunun sürekli kendini tekrarlayacak bir patoloji olduğu konusunda hemfikiriz.” ifadelerini kullandı.
“İSRAİL’İN HER GEÇEN GÜN ABD’YE VE BATI’YA MALİYETİ ARTIYOR”
ABD’deki üniversitelerde İsrail karşıtı gösterilere de değinen Fidan, “ABD’deki siyasal anlayışın İsrail’in bu katliamların önüne geçmesini düşünmüyorum. Niyet olabilir. ABD’de üniversitelerde protestolar var. Bu da siyasilere belli mesajları gönderiyor. İsrail’in her geçen gün ABD’ye ve Batı’ya maliyeti artıyor. Birçok ülke İsrail konusunda adım atmaktan çekiniyor. Çünkü ABD ve Batı’nın ürettiği algıdan ve kendi kendilerine uyguladıkları sınırlamalardan dolayı. Bir yerde öncülüğe ihtiyaçları oluyor. Bunu da büyük bir hassasiyetle yürütmeye çalışıyoruz.” dedi.
KAHİRE’DEKİ ATEŞKES GÖRÜŞMELERİ
Mısır’ın başkenti Kahire’de devam eden Gazze için ateşkes görüşmeleriyle ilgili konuşan Fidan, “Tarafların başta uzlaşmama alanları genişti. Katarlı ve Mısırlı arkadaşlar yoğun çalıştılar. Biz de Türkiye olarak gerekli çabaları gösterdik. Hamas’la iletişim halindeydik. Konunun tıkandığı yer İsrail’in kalıcı bir ateşkes istememesi. Hamas’ın da, “Ben rehineleri vermeyi kabul edeceğim, karşısında da ateşkes bekliyorum” talebi var. İsrail bunu kabul etmiyor. İsrail bu müzakereleri devam ettiriyordu, çünkü Hamas’ın reddedeceğini bekliyordu. Açığa çıktı, İsrail ateşkesi istemiyor. ABD’li, Katarlı mevkidaşlarımla, Hamas lideriyle de konuştum. Ateşkeste nerede duruyoruz bunu görmemiz gerekiyordu. Geçen hafta neredeysek oradayız, tıkanmışlık durumundayız. ABD, İsrail’i zorlamak durumunda. ABD seçimlere giderken Biden’a kendi kamuoyunun belli bir kısmından büyük tepki geliyor.” ifadelerini kullandı.
TERÖRLE MÜCADELE OPERASYONLARI
Bakan Fidan, Irak ziyareti ve Türkiye’nin güney sınırlarında terörle mücadeleye ilişkin olarak “Irak ziyareti önemliydi. Irak’la ilişkilerimiz önemli. Irak son 20 yıldır sancılı bir süreç geçirdi. Terör örgütünün işine gelen bir hal vardı. Operasyonlar süreklilik arz etmeye başladı. Bizim hiçbir ülkenin toprağında gözümüz yok. Biz kendi ülkemize sahibiz. Egemenliğimizi sonuna kadar uyguluyoruz. PKK bu ülkede 1 santimetre toprağı kontrol edemezken, Irak’ta Suriye’de birçok bölgeyi ele geçirmiş durumda. Irak’la terörle mücadelede bizim geliştirdiğimiz bir mesafe söz konusu. Irak’ın petrolü, kaynakları var ama Irak temel enerji sorununu, su, sağlık, altyapı sorunlarını çözemiyor. Silahlı grupların cirit attığı bir ülkede bunların düzelmesi mümkün değil. Bizimle beraberseniz birlikte terör örgütlerini yok edelim dedik. Terör, Irak’ın gelişmesini de engelliyor.” dedi.